Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki

Efekty Programu 2020 - podsumowanie roku

Utworzono dnia 28.01.2022

Ośrodek Pomocy Społecznej w Kornowacu z terenu województwa śląskiego przy współpracy ze Śląskim Bankiem Żywności  w Chorzowie. realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  grudzień 2020 – październik 2021.

Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, mus jabłkowy, powidła śliwkowe, fasolka po bretońsku); 
  • skrobiowe (makaron jajeczny, płatki owsiane, ryż biały, kasza jęczmienna, herbatniki maślane, kawa zbożowa rozpuszczalna),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, szynka wieprzowa mielona, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy), 
  • tłuszcze (olej rzepakowy).

 

Pomoc żywnościowa trafiła do 170 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu gminy Kornowac.

Wydaliśmy osobom potrzebującym:

7287,9  ton żywności;
1190   paczek żywnościowych;
0,00     posiłków;

W ramach POPŻ Podprogram 2020 dla 39 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono  3 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:

  • edukacji finansowej -    1       spotkanie dla        3     uczestników
  • żywieniowo dietetycznych -   1  spotkanie dla    35    uczestników
  • kulinarnych -     1     spotkanie dla  1    uczestników
  • niemarnowania żywności -   0  spotkań dla  0   uczestników
  • innych działań aktywizujących -   0   spotkań dla    0     uczestników

Kalendarz

Lista wydarzeń w miesiącu Kwiecień 2024 Brak wydarzeń w tym miesiącu.

Imieniny obchodzą

Wielkanocna "Herbatka..."

Głos seniora Grudzień

Logo Gminy Przyjaznej Seniorom