Efekty Programu 2020 - podsumowanie roku
Ośrodek Pomocy Społecznej w Kornowacu z terenu województwa śląskiego przy współpracy ze Śląskim Bankiem Żywności w Chorzowie. realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2020 – październik 2021.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, mus jabłkowy, powidła śliwkowe, fasolka po bretońsku);
- skrobiowe (makaron jajeczny, płatki owsiane, ryż biały, kasza jęczmienna, herbatniki maślane, kawa zbożowa rozpuszczalna),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, szynka wieprzowa mielona, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy).
Pomoc żywnościowa trafiła do 170 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu gminy Kornowac.
Wydaliśmy osobom potrzebującym:
7287,9 ton żywności;
1190 paczek żywnościowych;
0,00 posiłków;
W ramach POPŻ Podprogram 2020 dla 39 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 3 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
- edukacji finansowej - 1 spotkanie dla 3 uczestników
- żywieniowo dietetycznych - 1 spotkanie dla 35 uczestników
- kulinarnych - 1 spotkanie dla 1 uczestników
- niemarnowania żywności - 0 spotkań dla 0 uczestników
- innych działań aktywizujących - 0 spotkań dla 0 uczestników